Isnin, 16 Mei 2011

Apabila ...

Apabila kita berusaha untuk patuh sepenuhnya kepada apa yang terkandung di dalam syariat agama, maka kita dilihat terlalu asing bagi kebanyakan orang yang tahap kepatuhan kepada syariat agama adalah berada pada tahap pertengahan dan rendah.

Apabila kita berusaha untuk patuh sepenuhnya kepada apa yang terkandung di dalam syariat agama, maka kita dilihat sebagai individu yang menimbulkan fitnah dalam lingkungan sosial yang kepatuhan agama berada pada tahap pertengahan dan rendah.

Apabila kita tidak mahu dihina, kita menjaga diri kita dari lingkungan sosial yang boleh membawa kepada penghinaan terhadap diri kita, maka kita disisihkan.

Apabila kita terlalu menjaga diri kita untuk berada dalam lingkungan sosial yang selamat menurut syariat pemisahan di antara jantina untuk mengelakkan fitnah, maka kita dilihat sebagai individu yang lain dari yang lain.

Apabila kita rasa tidak tertanggung dalam menghadapi perkara yang menjadi ujian hidup atau untuk mengkafarahkan dosa-dosa silam kita, maka kita dilihat sebagai individu yang inferior complex.

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing". (Hadis Riwayat Muslim)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan