Isnin, 29 Ogos 2016

What Is PhD?

Today, I got one comment from Cik Syaf here below:




In PhD, new finding not only the theory but also the result of determination research objectives or something new and different from the previous studies. Sometimes new finding also be obtained outside from the determination of research objectives. The diagram below can explain what is meant by new finding derived from a PhD thesis:



Source: https://www.pinterest.com/pin/344525440218554891/

21 ulasan:

  1. Mempunyai misi tinggi amat digalakkan apa lagi utk kemajuan diri dan bangsa sekaligus. Bila dah terjun ke dalamnya pasti dpt menggali isinya. Kena masuk dulu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya setuju sangat dengan Kakzakie Purvit :)

      Padam
    2. kadang2 kita ni angan2 je tinggi tapi usaha kearahnya malas.. hehhe..

      Padam
  2. Entri yg menarik..
    Teringin nak sambung pHD...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Moga Allah memberi rezeki kepada En. Shaiful untuk sambung pengajian pada peringkat PhD. Amin :)

      Padam
    2. Pelan2 kita sambung Tn Shaiful....

      Padam
    3. smoga urusan dipermudahkan..

      Padam
  3. Balasan
    1. Setiap orang dah ditentukan bahagian masing-masing :)

      Padam
    2. betol2.. selagi mana mampu, belajarlah..

      Padam
  4. penjelasan yg menarik.. thanks..
    saya dah tawar hati dah nak sambung belajar bab pamasi nih.. hehehe..
    tahniah bagi mereka yg masih bersemangat nk belajar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pa, gaji pharmacist bertauliah lulusan bachelor pun dah tingggi hehehe

      Padam
    2. bukan belajar sebab gaji.. yg penting kerana ilmu.. tapi kalau dapat tawaran sambung belajar tapi jurusan lain, mau jugak yg pertimbangkan.. bahagian fizik ke.. hehehe.. sbb dulu masa kat matrik mmg minat giler fizik. maybe ambik pengkhususan kpd theoretical physics ke.. hehehe... tu pun takat boleh mimpi la.. hehehe... realitinya dah start keje ni, tambah penjawat awam, susah dah.. dah lain jurusan yg x de kena mengena langsung.. hahaha

      Padam
    3. Kalau nak sambung belajar tukar bidang, kena kumpul duit sendiri. Tak payah berhenti kerja tapi mohon cuti tanpa gaji. Saya ada kawan kerja pegawai sains bahagian makmal hospital. Degree bidang mikrobiologi. Ambil Master tapi pembiayaan sendiri sebab tukar bidang, mohon cuti tanpa gaji. Dia buat kajian fasal bunga reflesia. Selesai Master, masuk balik bekerja. Tak lama lepas tu, dia dapat naik pangkat sekarang kerja di salah sebuah institut penyelidikan Pusat Penyelidikan Klinikal (CRC) di bawah Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) Kementerian Kesihatan Malaysia.

      Padam
    4. ada kawan saya dia buat separuh masa ambik second degree sambil kerja farmasi.. jurusan agama (tak ingat dah specific bahagian apa). sebab dia minat.. yg penting rasanya minat kot.. maybe minat saya untuk sambung belajar dalam bidang fizik (yg saya minat) masih tak cukup muat, x sekuat kawan saya tu yg minat belajar. hehehe..

      Padam
  5. sekarang tgh panas kes PhD palsu.. hmm.. org lain penat2 berhempas pulas demi PhD, ada yg senang2 je claim ada PhD mencipta nama sekadar buat cari makan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Isu ni dah lama timbul di Malaysia. Setakat pembacaan saya, Rustam A. Sani semasa dia masih hidup pernah menulis isu ini yang ditujukan kepada seorang artis Malaysia. Tadi baru saja kawan di tempat kerja lama saya bercerita fasal isu ini. Yang tak sedap tu suami dia yang kena fitnah.

      Padam
    2. rasanya macam tahu je artis mana tu.. hehehe

      Padam
    3. Tak ramai artis Malaysia yang ada PhD :)

      Padam
    4. tu la.. sekaarng dah senyap.. hehe

      Padam