Jumaat, 2 Mac 2012

Penerbitan Tesis PhD di UKM

Tindakan Kementerian Pengajian Tinggi mula mengkategorikan institusi pengajian tinggi awam di Malaysia di bawah dua klasifikasi iaitu universiti penyelidikan dan universiti pengajian sepanjang hayat memberi pelbagai implikasi. Terdapat tiga universiti di Malaysia yang dikategorikan sebagai universiti penyelidikan iaitu Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Putra Malaysia manakala Universiti Sains Malaysia dikategorikan sebagai universiti APEX. 

Tahun 2012 merupakan tahun penerbitan bagi UKM yang telah menerima sejumlah peruntukan yang besar dari kerajaan. Namun begitu, apabila pensyarah-pensyarah UKM tidak mencapai tahap penerbitan buku seperti yang ditetapkan oleh UKM maka UKM memutuskan untuk mewajibkan pelajar PhD UKM menerbitkan tesisnya dalam bentuk buku di UKM iaitu dengan cara memasukkan nama penyelianya sebagai sebahagian dari penulis buku. 

Dalam proses penyeliaan pelajar PhD, bukan semua pelajar PhD diselia oleh pensyarah yang berada dalam bidang yang tepat. Contohnya, tajuk Pembangunan Islam tetapi diselia oleh pensyarah dalam bidang pembangunan Barat. Dalam kes seperti ini, perkara yang dipentingkan ialah terdapat persamaan bidang di antara pelajar dan penyelia iaitu pembangunan.  Pelajar PhD terpaksa bertungkus lumus menyiapkan tesis PhDnya dengan kadar penyeliaan yang tidak mencapai tahap yang maksimum ekoran penguasaan ilmu penyelia dalam bidang pembangunan Islam tidak berada pada tahap yang maksimum.

Apa yang akan terjadi dengan idea UKM mewajibkan pelajar PhD menerbitkan tesisnya dengan cara memasukkan nama penyelianya seperti dalam kes di atas? Dalam hal ini, tindakan UKM ini amat memalukan kerana wujud pensyarah yang telah menerobos sempadan bidangnya. Aku tidak dapat membayangkan bagaimana pensyarah yang tidak seberapa pakar dalam bidang pembangunan Islam tetapi mempunyai buku dalam bidang pembangunan Islam? Satu tindakan yang tidak profesional. Penerbit UKM perlu memikirkan kualiti penerbitan itu sendiri termasuklah kepakaran nama orang yang tertera di atas kulit buku yang hendak diterbitkan.

Tindakan UKM ini menyebabkan "apa lagilah yang tinggal kepada pelajar PhD" seandainya tesisnya mesti diterbitkan dengan cara memasukkan nama penyelianya? Apabila tesis itu telah diterbitkan menjadi buku, semua ilmu yang terkandung dalam tesis itu jika hendak digunakan sebagai sumber rujukan perlu memasukkan nama penyelianya juga. Namun, jika dirujuk dalam sumber asli tesis itu sendiri maka yang tertera ialah hanya nama pelajar PhD. Dalam hal ini, tidakkah berlaku pententangan? Aku juga berharap suatu hari nanti tesis PhD aku akan diterbitkan menjadi sebuah buku. Namun, hasrat aku ini agar tesis yang telah diterbitkan menjadi buku boleh digunakan sebagai KPI dalam kenaikan pangkat untuk jawatan prof. madya tetapi aku merancang hal ini dalam tahun 2016 atau 2017. Sekiranya tesisku perlu diterbitkan dalam tahun 2012, maka musnahlah harapanku.

Pada pandanganku, UKM agak keterlaluan dalam perkara ini. Setelah pelajar berjaya dan lulus dalam PhDnya maka secara automatik penyelia memperolehi markah KPI yang boleh digunakan dalam permohonan kenaikan pangkat. Pada aku memadailah setakat itu, tidak perlulah sehingga penyelia perlu MENUMPANG nama dalam penerbitan tesis pelajar PhD untuk dijadikan buku. PERKARA INI SUNGGUH MEMALUKAN. Pihak penerbit sepatutnya menggesa pensyarah UKM agar melakukan penyelidikan dan penerbitkan buku atas nama dan usaha titik peluh mereka sendiri.

1 ulasan:

  1. assalam cik misstree..maaf mama lambat dtg kesini..bz sikit..email kat mama address CM ya, mama nak anta kad majlis resepsi ank mama diKLANG pada 12 mei 2012 ni..
    aniyunus48@yahoo.com

    BalasPadam