Khamis, 14 April 2011

Solat: Tiang Seri Agama

Di antara soalan yang ditanyakan oleh Imam Al-Ghazali kepada para pelajarnya:
Pertanyaan yang kelima, "Apa yang paling RINGAN di dunia ini?"
Ada di antara para pelajarnya yang menjawab, "kapas, angin, debu dan daun".
Jawab Imam Al-Ghazali, "Semua jawapan tersebut benar, tapi yang paling ringan adalah 'MENINGGALKAN SOLAT', gara-gara urusan dunia kita meninggalkan solat. 


Tulisan di bawah dipetik dari tulisan Dr. Zaharuddin Abd Rahman

1.  Hadis:
الصلاة في أول الوقت : رضوان الله وفي آخره عفو الله (رواه الترمذي)
Ertinya: "Solat di awal waktu ; perolehi keredhaan Allah, dan di akhjrnya mendapat keampunan Allah" ( Riwayat At-Timidzi tetapi Albani mengatakan mawdu')

2.  Sabda Nabi SAW

سيل النبي صلى الله عليه وسلم أي الأعمال أفضل , قال الصلاة لأول وقتها (رواه الترمذي)
Ertinya: "Ditanya Nabi SAW , apakah amalan yang terbaik, maka jawab Nabi : Solat di awal waktu" ( Riwayat At-Tirmidzi dan Abu Daud, Albani : Sahih

3. Nabi SAW bersabda. ertinya: "Tangguhlah sehingga sejuk bagi solat zohor, kerana kekuatan panas (matahari) adalah dari bahang neraka jahannam." (Hadis Sahih riwayat Al-Bukhari)

4.  Nabi SAW bersabda: ertinya: "Kiranya tidak menjadi keberatan bagi umatku , nescaya akan kuarahkan mereka agar melewatkan solat isyak (jamaah) sehingga 1/3 atau ½ dari malam"

5.  Nabi SAW bersabda: ertinya: "Jangan kamu melewatkan solat kerana makanan dan juga lainnya" (Riwayat Abu Daud , 
Al-Albani menyatakan hadis tersebut adalah daif)

6.  Nabi SAW bersabda: ertinya: "Lewatkanlah solat fajar, kerana ia lebih agung ganjarannya" (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Nasaie, Abu Daud dan Ibn Majah. Tirmizi menyatakan hadis ini adalah hasan sahih  walau bagaimanapun Al-Haithami menyatakan dalam rawinya terdapat Abd Rahman Bin Zaid, hadis ini adalah daif)

Demikian, hadith umum tentang fadhilat solat di awal waktu, bagaimanapun terdapat beberapa hadith yang lain yang dianggap ditakhsiskan awal waktu tersebut yang mana ia memberi kesan terhadap pandangan para fuqaha mazhab. Terlebih dahulu, dikemukakan pandangan mazahab empat :

Mazhab Hanafi: Sebaik waktu adalah di awalnya, kecuali Subuh dan Asar, Hanafi berpandangan lebih afdhal ditunaikan subuh ketika hampir terang, bagi meramaikan jemaah di masjid. Merka berdalil dengan hadith yang keenam di atas. Bagaimanapun majoriti mazhab mengatakan Subuh ketika gelap (awal waktu) lebih afdhal. Adapun sebab afdhal melewatkan solat asar, kerana bagi membolehkan solat sunat sebanyak mungkin sebelumnya.

Mazhab Maliki: Sebaik-baik waktu adalah permulaannya samada jemaah atau bersendiri, zohor dan lainnya. Mrk berdalilkan kpd hadith yang pertama, kedua dan kelima tadi. Lalu semua jenis solat adalah afdhal diawalkan kecuali jika menunggu jamaah sampai.

Mazhab Syafie: Disunatkan menyegerakan semua solat wajib kecuali zohor, disunatkan menunggu sedikit redup dan kurang panasnya. Pandangan ini berdasarkan hadith ketiga di atas. 
 
Mazhab Hanbali:
 Afdhal waktu adalah di awalnya kecuali isyak dan zohor. Melewatkan isyak hingga ke 1/3 malam adalah afdhal kiranya tidak menyukarkan makmum. Ia berdasarkan hadith ke empat di atas. Adapun waktu zohor berdalilkan hadith ketiga. 


Kesimpulan menurut penulis: Umumnya, solat di awal waktu terlebih afdhal ketika tiada maslahat-maslahat lain yang ingin dicapai seperti meramaikan jamaah bagi waktu subuh, memperbanyakkan solat sunat sebelum asar, membolehkan qiamullail bagi isyak dan menyejukkan bahang bagi zohor. Tanpa sebarang alasan dan maslahat maka semua solat adalah afdhal dilakukan pada awal waktu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan