Khamis, 6 Oktober 2016

Takwim Puasa Sunat Bermula 1 Muharam 1438H Sehingga 30 Zulhijjah 1438H

Puasa Sunat
Tarikh
Puasa 1 – 9 Muharam
·                           – 10 Oktober 2016
Puasa Hari Asyura

(Pada 10 Muharam berserta sehari sebelumnya)

atau



(Pada 10 Muharam berserta sehari selepasnya)


·                         10  11 Oktober 2016

                                atau


·                         11 12 Oktober 2016
Puasa Sunat Sya'ban
·                     27 April – 25 Mei 2017
Puasa Enam (Puasa enam hari dalam bulan Syawal kecuali pada 1 Syawal)
·                     26 Jun – 23 Julai 2017
Puasa 1 – 8 Zulhijah
·                          23 – 30 Ogos 2017
Puasa Hari Wuquf (Bagi sesiapa yang tidak menunaikan haji)
·                     31 Ogos 2017
Puasa Hari Isnin dan Khamis
Kecuali:
·                          Hari Tasyrik 13 Zulhijah (Hari Isnin 4        September 2017)
Puasa Hari Putih

(Pada 13, 14 dan 15 hari bulan setiap bulan dalam kalendar Hijrah)
·                     Muharam (14 – 16 Oktober 2016)
·                     Safar (13 – 15 November 2016)
·                     Rabiulawal (12 – 14 Disember 2016)
·                     Rabiulakhir (11 – 13 Januari 2017)
·                     Jamadilawal (9 – 11 Februari 2017)
·                     Jamadilakhir (11 – 13 Mac 2017)
·                     Rejab (9 – 11 April 2017)
·                     Sya’ban (9 – 11 Mei 2017)
·                     Syawal (7 –  9 Julai 2017)
·                     Zulkaedah (5 – 7 Ogos 2017)
·                     Zulhijah (5 – 6 September 2017)**
Puasa Hari Gelap***

(Pada 27, 28 dan 29 hari bulan setiap bulan dalam kalendar Hijrah)
·                     Muharam (28 – 30 Oktober 2016)
·                     Safar (27 – 29 November 2016)
·                     Rabiulawal (26 – 28 Disember 2016)
·                     Rabiulakhir (25 –  27 Januari 2017)
·                     Jamadilawal (23 – 25 Februari 2017)
·                     Jamadilakhir (25 – 27 Mac 2017)
·                     Rejab (23 – 25 April 2017)
·                     Sya’ban (23 – 25 Mei 2017)
·                     Syawal (21 – 23 Julai 2017)
·                     Zulkaedah (19 – 21 Ogos 2017)
·                              Zulhijjah (18 – 20 September 2017)

** Puasa Hari Putih pada 13 Zulhijjah 1438H jatuh pada Hari Tasyrik iaitu bersamaan 4 September 2017. 

*** Puasa Hari Gelap juga boleh dilakukan pada 28, 29 dan 30 hari bulan bagi bulan dalam kalendar Hijrah yang mengandungi 30 hari). Pada masa ini, matahari dan bulan berada pada kedudukan sebaris. Ketika ini, daya tarikan matahari telah bergabung dengan daya tarikan bulan. Kesan tarikan ini amat kuat di mana kebiasaannya air laut pasang akan lebih tinggi pada waktu tengahari dan air laut surut lebih rendah pada waktu malam. Manusia dan segala yang ada di bumi menjadi lebih ringan pada waktu siang dan lebih berat pada waktu malam. Fenomena ini memberikan kesan seperti berada dalam keadaan tekanan (stress). Berpuasa pada hari gelap dapat mengurangkan kesan tersebut. Wallahu'alam.

P/S: Selamat Berpuasa 

15 ulasan:

  1. Fakta mengenai Puasa hari Gelap tu first time saya dengar MissTree. Thanks for the information. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun baru je dengar.. sblum ni mcm x pernah dengar pun..

      Padam
    2. Saya tahu pun daridapa Takwim Solat dan Ibadah yang dikeluarkan oleha Majlis Agama Islam Kedah :)

      Padam
    3. owh... sama2 belajar ilmu baru..

      Padam
  2. nice share... selamat berpuasa..

    BalasPadam
  3. Minggu depan penuh kalau nak puasa semua hari sunat utk berpuasa
    Lagi masuk waktu iftar sekarang pun cepat tau dik. Kalau kat JB ni belum pukul 7 dah maghrib.
    10/10 - Tasu'a
    11/10 - sunat isnin/10 muharram
    12/10 - sunat 11 muharram
    13/10 - sunat khamis
    14/10 - hari putih (13/14/15 muharram)
    15/10 - sama hari putih
    16/10 - sama hari putih
    17/10 - sunat isnin

    Buat kepada yg mampu.

    BalasPadam
  4. best lah blog ni, macam2 ada.

    BalasPadam