Khamis, 22 September 2011

Kelebihan Beristighfar

Rasulullah s.a.w. beristighfar kepada Allah sehingga mencecah 100 kali sehari. Amalan beristighfar ini perlu dijadikan amalan zikir harian umat Islam yang mengandungi pelbagai manfaat. Allah menjanjikan kenikmatan yang berterusan kepada mereka yang gemar memohon keampunan kepada-Nya.
... dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Tuhanmu dan bertaubat kepada-Nya. (Jika kamu mengerjakan yang demikian), nescaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik (terus menerus) kepadamu sampai kepada waktu yang telah ditentukan dan Dia akan memberi kepada tiap-tiap orang yang mempunyai keutamaan (balasan) keutamaannya.  Jika kamu berpaling maka sesungguhnya aku takut kamu akan ditimpa seksa hari kiamat (Hud: 3).
Imam Qurthubi dalam Tafsir al-Qurthubi menceritakan sebuah kisah berkaitan dengan keutamaan amalan beristighfar.  Seseorang telah mengadu kepada Imam Hasan Al-Basri r.h. tentang kesulitan yang dihadapi ketika musim kemarau lalu Imam Hasan Al-Basri berkata: beristighfarlah kepada Allah.  Seorang yang lain pula mengadukan perihal kemiskinan yang dihadapinya maka Imam Hasan Al-Basri menyatakan mintalah keampunan kepada Allah. Datang pula orang ketiga memohon Imam Hasan Al-Basri mendoakannya agar dikurniakan anak namun beliau tetap menjawab: mintalah keampunan kepada Allah. Kemudian ada pula orang yang mengadu perihal kebunnya yang kering maka Imam Hasan Al-Basri menjawab: mintalah keampunan kepada Allah.  

Melihat situasi tersebut Robi'i bin Subaih bertanya kepada Imam Hasan Al-Basri: beberapa orang telah datang kepadamu untuk mengadukan masalah-masalah yang dihadapi oleh mereka dan engkau hanya meminta agar mereka semua beristighfar. Mengapa begitu? Imam Hasan Al-Basri berkata: jawapan aku itu bukanlah pandangan peribadiku kerana Allah telah menyatakan di dalam al-Quran iaitu:
Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai (Nuh: 10-12).
Apabila para ulama menghadapi kesukaran untuk memahami sesuatu permasalahan maka mereka beristighfar dan dengan izin Allah kesukaran tersebut terungkai. Imam Abu Hanifah r.a. apabila menghadapi kesulitan dalam sesuatu masalah maka dia mengatakan kepada para sahabatnya: tidaklah hal ini terjadi kecuali kerana dosa yang saya lakukan. Setelah itu beliau beristighfar dan mengerjakan solat sehingga terungkai kesulitan tersebut dan beliau menyatakan "semoga Allah menerima taubatku".  Dalam hal ini, Rasulullah s.a.w. menyatakan amalan beristighfar berupaya memberi jalan keluar kepada seseorang yang sedang menghadapi kesulitan. Sabda Rasulullah s.a.w.:
Barangsiapa memperbanyakkan istighfar maka Allah akan memberikannya kelapangan dari setiap kesusahannya, memberikan jalan keluar dari setiap kesukarannya dan memberinya rezeki tanpa disangka-sangka (Hadis riwayat Imam Abu Daud)  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan